1. krok - Inventúra potravnín

02.01.2018

Takže našu ročnú výzvu začneme v kuchyni, keďže je to miesto odkiaľ do našich odpadkových košov prúdi najviac odpadu. Ale nebojte sa, neideme na to radikálne zhurta ale pekne krok po kroku. Nebudeme zrazu všetko vyhadzovať ani vo veľkom nanovo nakupovať. Chceme byť totiž nie len ekologický ale aj ekonomický. 

Kedže sme práve ukončili najkrajšie sviatky v roku, pred ktorými sme si narobili riadne zásoby, tak si tieto naše zásoby skontrolujeme. 

Začneme od korenín, pudingov, práškov do pečiva a iných potrebných vecí ktoré sa v tejto kategórii nachádzajú. Skontrolujte dobu expirácie. Osobne si myslím, že pár mesiacov po je ešte v pohode ale ak natrafíte na nejaké balenia spred pár rokov tak je to na zváženie či ostanú alebo pôjdu :-) Zjednodušte si množstvo korenín, ktoré máte doma. Mnohé korenia na ryby, divinu, steaky .... si dokáže namiešať aj sami a čerstvé z korenín, ktoré bežne používate. Takže ak Vám zostane možno 15 - 20 základných korenín a sušených byliniek je to úplne v poriadku. Toľko ich mám aj ja doma. Samozrejme podľa ročného obdobia. V zime máme radi vôňu škorice, klinčekov a biadiánu. V lete naopak dopĺňame rôzne bylinky a korenia potrebné na grilovačky :-) Majte ich v sklenených koreničkách aby ste vedeli, ktoré treba postupne dokúpiť a nezabudnite si ich označiť. 

V ďalšom kroku prejdeme všetky balenia ryže, cestovín, múk, cukru, soli, ktoré u Vás nájdete. Znova prekontrolujete dobu expirácie a sami uznajte za vhodné, ktoré ostanú a ktoré pôjdu. Tie čo ostávajú a viete, že dlhšiu dobu ležali ladom, prekontrolujte, či sa do nich nenasťahovali nežiadúce potvorky:-). Odporúčam teraz nájsť si vhodné sklenené nádoby so šroubovacím viečkom v ktorých ich uskladníte. Nakoľko v skle potraviny nevlhnú a ani nič nechcené sa do nich nedostane. Veľkosť nádob závisí od množstva potravín aké doma držíte a počtu členov v domácnosti. 

My máme napríklad 4 - litrové poháre na ryžu, strúhanku, bylinkový čaj. 2 litrové poháre na hladkú a polohrubú múku, cestoviny. 0,75 litrové poháre na zvyšné múky (hrubá,, krupica, ražná, špaldová, kkukuričná), cukor, soľ, kus-kus, strukoviny (odporúčam mať doma vždy len jeden druh strukoviny, ktorú obmienaťe), špaldové vločky, kávu a jeden pohár mám na špeci veci, ktoré rada skúšam ako napríklad červená šošovica, bulgur, cícer a nie vždy je isté, že to skonzumuje aj niekto iní okrem mňa :-) Poháre o veľkosti 0,2 - 0.5 litra používame na všetko ostatné ako kakao, prášok do pečiva, sypané čaje, semiačka, sušené ovocie, oriešky, koreniny .... 

Prejdite si aj chladničku a dajte preč všetko čo po sviatkoch je už nejedlé. Skontrolujete džemy a zaváraniny, či nemajú už zelenú vrstvu ak sú dlho nepoužívané. Ak áno zkompostujte ich :-) 

Skontrolujte tiež ovocie a zeleninu, tajné zásoby v pivniciach či špajziach. Ak nájdete zaváraniny staršie ako 3 roky tak sa ich zbavte. 

Po takejto kontrole potravín zistíte, že máte pravdepodobne veľa vecí po troške. Skúste okrem dojedania vianočného porozmýšľať čo z toho navaríte aby sa Vám uvoľnilo miesto na niečo iné a aby ste ich nemuseli vyhodiť. Inšpirácie nájdene na nete alebo alebo jednoducho cestoviny zapečte (aj rôzne druhy), spravte francúzske zemiaky alebo hŕstkovú polievku zo zvyšných strukovín :-) 

Poháre na začiatok nemusíte hneď kupovať nové. Množstvo nájdete určite aj doma alebo u starých rodičov. Tam dokonca možno aj poháre z minulého storočia aké nik iný mať nebude, takže návšteva sa tam oplatí :-) Poháre si môžte aj rôzne dotvoriť (inšpirácií je na nete viac než dosť ). Veľké poháre zoženiete z rôznych školských jedální alebo reštauračných kuchýň. Stačí sa len popýtať. 

Odpad ktorý Vám ostane, zrecyklujte, zkompostujete alebo v nevyhnutnom prípade pošlite na skládku komunálneho odpadu. 

Verím, že po pretriedení potravín a ich preorganizovaní je Vaša kuchyňa prehľadnejšia. Ak by vám náhodou nevyhovovalo uskladnenie v sklenených pohároch, môžte si kľudne nájsť iný systém skladovania. Mne osobne to takto vyhovuje, lebo vidím čo sa mi míňa a treba dokúpiť bez zbytočného prechádzania jednotlivými nepriehľadnými dózami. 

Ďakujem všetkým, ktorí moju ročnú výzvu príjmu a v ďalšom článku sa posunieme zase o kúsok ďalej :-)

Zero Waste | Všetky práva vyhradené
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky